top of page

Μια σύντομη ιστορία της αρχαίας ελληνικής αστρονομίας

​Όπως και εσύ, οι άνθρωποι στο παρελθόν είχαν πολλές απορίες και έκαναν ερωτήσεις για το τι συνέβαινε γύρω τους. Παρατηρούσαν τον ουράνιο θόλο και αναρωτιόντουσαν για την φύση όλων όσων έβλεπαν.

Γιατί και πως πραγματοποιείται η εναλλαγή από την ημέρα στη νύχτα;

 

Τι είναι αυτές οι λαμπρές κουκίδες στον ουρανό;

 

Ποιος είναι ο ρόλος του μέρους που ζω, της Γης, σε όλα αυτά;

 

Γιατί υπάρχουν και πως επηρεάζουν τη ζωή μου;

Σε όλα αυτά, επιχείρησαν να απαντήσουν αρκετοί αρχαίοι λαοί όπως οι Βαβυλώνιοι, οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι, οι Ινδοί και οι Έλληνες.

 

Εμείς, σε αυτό το ταξίδι, θα έρθουμε σε επαφή με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που προσέφεραν οι αρχαίοι Έλληνες για τα ουράνια φαινόμενα.

​Για τους Έλληνες, ειδικά οι συνεισφορά των Βαβυλωνίων υπήρξε τεράστια. Οι Βαβυλώνιοι ήδη από την 2η χιλιετία π.Χ. συνέτασσαν καταλόγους με λίστες αστερισμών, άστρων και πλανητών. Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν σε ένα ενιαίο βασίλειο, κάτι που δεν υπήρχε στην Ελλάδα εκείνη την εποχή.

Μετά την πτώση του Μυκηναϊκού πολιτισμού και τους τέσσερεις «σκοτεινούς αιώνες» που ακολούθησαν, η αρχαία ελληνική κοινωνία αναδύθηκε και πάλι τον 9ο με 8ο αιώνα π.Χ. . Τότε εικάζεται πως ο Όμηρος συνέγραψε την Ηλιάδα και την Οδύσσεια. Σε αυτά τα έργα, έχουμε τις πρώτες αστρονομικές αναφορές από τους αρχαίους Έλληνες. 

Το ταξίδι μας λοιπόν ξεκινάει από τα έργα του Ομήρου και καταλήγει στις θεωρίες του Πτολεμαίου τον 2ο αιώνα μ.Χ. . Σε αυτά τα, σχεδόν, χίλια χρόνια παρατηρήσεων και μελετών θα δούμε το πως αλλάζει η προσέγγιση των φιλοσόφων και των επιστημόνων για τα ουράνια φαινόμενα, την φύση και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ιδού, αυτή η σύντομη ιστορία της αρχαίας ελληνικής αστρονομίας!

© 2025 

bottom of page